Słodkie stoły
Jednym z wiodących rozwiązań cukierniczych, bez którego trudno wyobrazić sobie duże przyjęcie, jest słodki stół. Trend ten przywędrował do Polski oczywiście ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił serca osób organizujących różnego typu imprezy. Jako cukiernia zajmujemy się wypiekiem ciast, ciasteczek oraz deserów, które są częścią słodkich stołów. Ilość jedzenia dostosowujemy odpowiednio do liczby gości. Wraz z klientem omawiamy słodkości, które mają pojawić się na stole. Sugerujemy również, które z nich najczęściej są najbardziej doceniane przez gości. Dodatkowo organizujemy przestrzeń stołową. Zapewniamy obrusy, dekoracje, świece, napisy oraz podstawki. Swoim klientom proponujemy różnego rodzaju, tematyczne słodkie stoły. Urządzamy je według smaków, kolorów oraz okazji. Najczęściej znajdują się na nich: makaroniki, muffiny, cake pops, bezy, tarty, desery oraz kawałki ciast. Możemy wykonać również stoły tematyczne – składające się tylko z jednego wypieku, wykonanego w różnych odsłonach.
Dlaczego wygląd słodkiego stołu ważny?
Każdy element wystroju na przyjęciu odgrywa bardzo ważną rolę. Organizatorzy przywiązują szczególną uwagę do drobiazgów – zdają sobie sprawę z tego, że ich wygląd wpływa na zadowolenie gości. Wykonując słodkie stoły, kierujemy się więc przede wszystkim estetyką podania. Starannie układamy każdy produkt, dbając o jego odpowiednią ekspozycję. Wygląd słodkiego stołu dopasowujemy również do wystroju sali. Bardzo często słodkie stoły zamawiane są na przyjęcia, na których obecne są dzieci. W takich przypadkach staramy się dopasowywać smaki do ich gustów. Pojawia się więc wtedy więcej kolorowych ciasteczek czy takich, które ozdobione są dodatkami nawiązującymi do postaci z bajek.